wtorek, 30 grudnia 2014

Przepis na sałatkę Gyros - krok po kroku





Składnik:
1 pierś z kurczaka
kapusta pekińska



przyprawa do Gyrosa
1 puszka kukurydzy
3 ogórki kiszone
2 cebule

Sos:
4 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
3 łyżki keczupu
Czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy majonez i keczup. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać.


Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z chrząstek, kroimy na małe kosteczki, obtaczamy w przyprawie i smażymy na odrobinie oleju.









Układamy pierwszą warstwę w naczyniu czyli usmażoną pierś z kurczaka






Cebulę kroimy w drobną kostkę i kładziemy na pierś z kurczaka.


Połowę sosu kładziemy na cebulę


Następna warstwa to ogórki pokrojone w kostkę - kładziemy na sos.


Na to odsączona kukurydza.

I teraz druga połowa sosu.

Ostatnia warstwa to kapusta pekińska drobno pokrojona.


 Jak ktoś lubi to można między warstwę ogórków a kukurydzy dodać pokrojoną czerwoną paprykę, wtedy ładnie kolorowo to wszystko wygląda. Górę można udekorować np pomidorem i świeżym ogórkiem czy kolorową papryką. To już kwestia gustu i smaku ;-)




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz ;-)