Święta już tuż, tuż, więc dziś prosty przepis na ciasto z kaszą manną. Niby zwykłe, banalne ciasto kojarzące się z czasami dzieciństwa, niektórym dobrze znane, ale mój przepis jest nieco inny. No to lecimy ;-)
Składniki ciasto przepis podstawowy:
1 szklanka kaszy
1 litr mleka
1 szklanka cukru
200 g masła / lub margaryny
herbatniki (ilość uzależniona od wielkości blachy)
1 cukier waniliowy
chociaż na dużą blachę ja zrobiłam z:
2 szklanki kaszy
2 litry mleka
1,5 szklanki cukru
200 g masła
herbatniki
1 cukier waniliowy
i też było dobre ;-)
Masa kokosowa:
wiórki kokosowe 350 g (duże opakowanie)
4 łyżki cukru
50 g masła / margaryny
Polewa:
150 g margaryny
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
Do posypania rodzynki / orzechy mielone/ migdały.
Zawsze stosuję takie proporcje, że jak 1 szklanka kaszy to 1 litr mleka, analogicznie 2 szklanki kaszy to 2 litry mleka itd...
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią.
Potem wlewamy do naczynia 2 szklanki mleka i wsypujemy kaszę. Dokładnie mieszamy kaszę z mlekiem.
Do garnka wlewamy pozostałą ilość mleka, które trzeba zagotować z masłem, cukrem i z cukrem waniliowym. Trzeba mieszać od czasu do czasu żeby się nie przypaliło.
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na herbatniki, uważając żeby się nie poprzesuwały.
Masa kokosowa:
Wlewamy do garnka mleko, dodajemy wiórki cukier i margarynę. Mieszamy od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Gotujemy ok 20 min. Wiórki muszą być soczyste, powinny "wypić mleko". Jeszcze ciepłą masę kokosową kladziemy na kaszę.
Polewa:
Wszystkie składniki rozpuszczamy w małym garnku. Wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy według uznania orzechami, rodzynkami. Ja polewam zazwyczaj tylko połowę ciasta i tylko tą połowę z polewą posypujemy orzechami i rodzynkami. Na drugiej jest tylko masa kokosowa. Tak przygotowane ciasto wstawiamy w chłodne miejsce.
Oczywiście ciasto najlepsze jest po nocy w lodówce.
Oczywiście ciasto najlepsze jest po nocy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz ;-)