Sos pomidorowy Międzychód to ostatni ze słoiczków, jakie dostałam do testowania ze strony wizaz.pl. Wcześniej był Kurczak w potrawce z ryżem, następnie Gołąbki w sosie pomidorowym.
Opis producenta:
"Jak mawiały nasze babcie, sosy są duszą każdej kuchni... Jak tu się z nimi nie zgodzić? Przygotowaliśmy więc niezwykle pomidorowy sos o delikatnej, gęstej konsystencji, który wystarczy tylko podgrzać i od razu dodać do ulubionych dań.
Składniki;pomidory (106 g pomidorów na 100 g produktu), woda, cukier, cebula (3,3%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, olej roślinny rzepakowy, seler (0,5%), czosnek, zioła, przyprawy, warzywa suszone (cebula, marchew, pasternak, seler, por, pietruszka).
Wartość odżywcza:
w 100g | RWS | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 254kJ 60kcal | 3% |
tłuszcze w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9g <0,1g | 1% 0% |
węglowodany w tym cukry | 12,0g 8,5g | 5% 9% |
białko | 1,3g | 3% |
sól | 1,1g | 18% |
* RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)." |
A jak ja wykorzystałam sos? Zrobiłam kurczaka w sosie pomidorowym z ryżem.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- sos pomidorowy Międzychód
Najpierw oczyściłam ćwiartki, zdjęłam skórę i oddzieliłam mięso od kostek. Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i zagotowałam w wodzie z kostką rosołową. Wody tak mniejsze pół garnka.
Potem dodałam pokrojoną w kostkę dużą cebulę i wszystko razem zagotowałam.
Gdy mięso było już miękkie dodałam sos ze słoiczka i wszystko razem gotowałam ok 10 min.
Danie wyszło naprawdę dobre. Dodałam kostkę rosołową tylko dlatego, że była dodana woda do mięsa i bałam się że sos straci smak. Ogólnie sos jest bardzo dobry, mocno pomidorowy, ma słodko - kwaśny smak, czuć zapach naturalnych przypraw, bez chemicznego posmaku. Można go dodawać do różnych potraw według własnego gustu smakowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz ;-)